Oikaisu Karjalainen 15.1.2021

15.1.2021 Karjalaisessa on reumasairauksien ylilääkäri Kai Immosen / Siun soten Reumakeskus haastattelu reumatauteja sairastavien koronarokotuksista.

HUOM!

Oikaisu Karjalainen 15.1.2021:

Reumayhdistykset eivät anna ohjeita lääkityksestä ja rokotuksista, vaan niitä antavat esimerkiksi Suomen Reumatologinen yhdistys tai Siun soten Reumakeskus.


Juttu on kopioitu Karjalaisen toimituksen luvalla.

https://digilehti.karjalainen.fi/…/publicatio…/35710/pages/5

Karjalainen 15.1.2021

Sari Vanninen


Koronarokote sopii reumasairaille

Reumatauteja sairastavien koronarokotukset voidaan toteuttaa turvallisesti ilman muutoksia lääkehoitoon, kertoo reumasairauksien ylilääkäri Kai Immonen Siun soten Reumakeskuksesta.

Reumakeskukseen on tullut paljon kyselyjä reumapotilaiden koronarokotuksista. Syynä on Immosen mukaan se, että reumasairaiden lääkehoito voi vaikuttaa eri rokotteiden tehoon ja rokotteiden ottamiseen.


– Erityisesti elävien rokotteiden kohdalla voi lääketauotuksia joutua pitämään, sanoo Immonen.

Nyt EU:ssa käytössä olevissa Biontechin ja Pfizerin sekä Modernan koronarokotteissa ei ole käytetty elävää heikennettyä virusta, vaan rokotteet perustuvat uudenlaisen RNA-teknologiaan.


Reumayhdistykset suosittelevatkin koronarokotusta reumatauteja sairastaville ja heidän läheisilleen, koska rokotteet eivät sisällä eläviä viruksia ja ovat turvallisia riippumatta käytössä olevasta reumalääkityksestä. Reumalääkitystä ei myöskään tarvitse tauottaa eikä uutta lääkitystä viivästyttää koronarokotusten yhteydessä.


Reumayhdistysten ohjeen mukaan reumalääkäri voi kuitenkin harkita uuden immunosuppressiivisen reumalääkityksen aloituksen siirtämistä 1–2 viikon päähän rokotuksen annosta, mikäli rokotusaika on jo sovittu.


Ainoana poikkeuksena on rituksimabi-lääkehoito, jonka osalta suositellaan koronarokotuksen jälkeen neljän viikon taukoa mahdollisimman hyvän rokotusvasteen saamiseksi.

Jos rokotus toteutuu biologisen lääkkeen tai metotreksaatin ottopäivänä, voi reumalääkkeen oton siirtää seuraavalle päivälle.